Wat zijn stockfoto’s?

Wat zijn stockfoto’s?

Stockfoto’s zijn foto’s die gemaakt zijn door een fotograaf en die vaak te koop worden aangeboden voor commerciële doeleinden. Een stockfoto is een foto die door iedereen mag worden aangekocht en het kan voorkomen dat je de foto op meerdere plekken tegenkomt. Een stockfoto wordt verkocht door een fotograaf of een stockbureau (beeldbank). Elke stockfoto heeft zijn eigen voorwaarden waaraan de koper zich moet houden. Het is dus handig de voorwaarden door te lezen.

Waarvoor worden stockfoto’s gebruikt?

Een stockfoto wordt vaak aangekocht wanneer er geen eigen fotomateriaal beschikbaar is. De mogelijkheden zijn eindeloos en van elke categorie worden er wel foto’s aangeboden. De meeste foto’s hebben een beschrijving of zijn voorzien van zoekwoorden (tags), zodat je eenvoudig een keuze kunt maken.

Het is echter wel belangrijk dat een stockfoto overeenkomt met het product of dienst die je aanbiedt. Ook bij handgemaakte producten kun je beter een eigen foto maken, zodat het niet teveel afwijkt van de werkelijkheid.

Door gebruik te maken van een stockfoto voorkom je het risico op boetes. De meeste foto’s die op het internet te vinden zijn, zijn namelijk voorzien van auteursrecht. Ook foto’s op bijvoorbeeld Google, Facebook of Instagram mogen niet zomaar worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Er zijn bedrijven die controleren of je foto’s gebruikt die je niet mag gebruiken. Komen ze erachter dat je wel een foto met auteursrecht gebruikt, zonder dat je daarvoor toestemming hebt gevraagd, dan heb je kans op een torenhoge boete.

Een stockfoto heeft meestal een hoge resolutie, zodat je de foto overal voor kunt gebruiken, zoals voor een website, een flyer of een advertentie in een tijdschrift. Gebruik je de foto’s op een website? Dan adviseren wij de resolutie te verlagen. Dit om de snelheid van de website zo hoog mogelijk te houden.

Wat zijn stockfoto’s?

Bestaan er gratis stockfoto’s?

Ja, zeker. Naast betaalde stockfoto’s zijn er ook veel gratis foto’s te vinden. Deze foto’s vallen onder het publiek domein of de creative commons licentie. Het kan zijn dat er voorwaarden worden gesteld aan het gebruik van een foto voor bijvoorbeeld commerciële doeleinden. Ook op deze websites is het dus handig vooraf de voorwaarden te lezen. Ook mogen de foto’s die gratis zijn te downloaden niet worden doorverkocht.

Een stockfoto aanbieden

Ook je eigen foto’s kunnen worden aangeboden als stockfoto. Deze foto’s moeten voldoen aan de voorwaarden en eisen die de aanbieder (de beeldbank) stelt. Vaak moet een foto voldoen aan een hoge resolutie, mogen er geen merken in beeld staan en moeten alle personen die op de foto staan toestemming hebben gegeven voor het gebruik van de foto. Ook worden foto’s met (opvallende) filters vaak niet geaccepteerd.

Heeft u hulp nodig bij het uitzoeken van een goede stockfoto voor uw website? Wij helpen u graag! Neem contact met ons op voor meer informatie.

Ook interessant voor jou:

Wat is WordPress?

Wat is webhosting?

Wat is een verhuistoken?

Ook een nieuwe website laten maken?

Is je bedrijf toe aan een nieuwe website? We helpen je graag met het realiseren van een website die precies aansluit met je onderneming.