Wat is een verhuistoken?

Wat is een verhuistoken?

Voordat je een domeinnaam kunt verhuizen naar een andere webhoster, dien je een verhuistoken op te vragen bij de huidige partij. Deze partij is verplicht de code aan je over te dragen binnen 5 werkdagen. De verhuistoken is nodig om aan te kunnen tonen dat je daadwerkelijk de rechtmatige eigenaar bent van de domeinnaam en dat je niet zomaar een domeinnaam kunt verhuizen die niet van jou is. De verhuistoken wordt ook wel eens een autorisatiecode of EPP code genoemd.

De verhuistoken vraag je op bij de huidige webhoster en vul je vaak in bij de nieuwe partij. Het SIDN, Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, verzorgt de verhuizing en geeft hiervoor toestemming.

Bij sommige webhosters worden domeinen extra beveiligd. Bij deze webhosters moet je als eigenaar van een domeinnaam de verhuizing vooraf aanvragen, voordat je de domeinnaam daadwerkelijk echt kunt verhuizen. Ook kan het voorkomen dat er bij bepaalde domeinextensies een extra goedkeuring nodig is voordat de verhuizing kan worden afgerond. Dit komt bijvoorbeeld voor bij .com domeinen.

Wat is een verhuistoken?

Aanvragen van de verhuistoken

Het komt helaas weleens voor dat de huidige registrar van een domeinnaam moeilijk doet over het geven van de token. Gelukkig ben je als domeineigenaar goed beschermd door de wetgeving. Een registrar is namelijk altijd verplicht om de token af te staan, ongeacht of er facturen open staan.

Als je er met de registrar niet uitkomt, dan is er altijd een mogelijkheid om een klachtenprocedure te starten via SIDN. Het SIDN zal de domeineigenaar over het algemeen altijd in het gelijk stellen.

Weet je niet zeker of je de eigenaar van de domeinnaam bent of wie de registrar dan wel is? Dan kun je kijken op de website van SIDN. Hier kun je huidige gegevens van een domeinnaam opvragen via WHOIS. De WHOIS bevat gegevens over de administratieve en technische contactpersoon. Vaak is de technische contactpersoon degene die de webhosting regelt, bij hem of haar kun je dus de verhuistoken opvragen.

Let er wel op dat de registrar vaak afwijkt van de partij die daadwerkelijk de webhosting verzorgd, dit komt doordat veel hosting partijen via een grotere partij inkopen (resellers). Hierdoor kan het dus voorkomen dat de registrar je verder niets zegt of niet overeenkomt met de gegevens die bij jou bekend zijn.

Ook interessant voor jou:

Wat is webhosting?

Wat is up-time?

Wat is een domeinnaam?

Ook een nieuwe website laten maken?

Is je bedrijf toe aan een nieuwe website? We helpen je graag met het realiseren van een website die precies aansluit met je onderneming.