Wat is webhosting?

Wat is webhosting?

Webhosting zorgt ervoor dat de website online staat. Vergelijk het met een huis die je koopt om in te wonen. Zonder huis ben je dakloos en zonder webhosting is er geen website.

Zonder webhosting is je website dus niet online en niet vindbaar voor je doelgroep. Zoekmachines vinden het tegenwoordig erg belangrijk dat een website snel is en niet vaak uitvalt. Het is daarom dus ook belangrijk om op zoek te gaan naar een betrouwbare partij. Je kunt zelfs je eigen website hosten, door middel van een server thuis. Echter raden wij het aan om een betrouwbare locatie voor je server te zoeken.

Een betrouwbare locatie beschikt vaak over een noodstroomvoorziening, beveiliging en service op locatie. Meestal zijn de risico’s in een datacenter zo goed als mogelijk uitgesloten en wordt er alles gedaan om brand en/of inbraken te voorkomen. Ook is het handig om een server te kiezen die automatisch back-ups maakt.

Waar zorgt webhosting voor?

De webhosting koppelt de domeinnaam met het web. Met alleen een domeinnaam kun je dus eigenlijk niets. Vaak kun je een domeinnaam en hosting als een pakket kopen, dat is meestal goedkoper dan het apart bestellen. Heb je al een domeinnaam, maar geen hosting? Dan kun je dit koppelen met een hosting. Ook kun je meerdere domeinnamen op een hosting pakket laten draaien. Dit gebeurt dan door middel van een doorlink naar het hoofddomein.

Met de wat uitgebreidere pakketten is het vaak mogelijk om meerdere websites naast elkaar te bouwen en te gebruiken op een hosting. Bij de wat kleinere simpele (en vaak goedkopere) hosting pakketten is enkel een doorlink mogelijk naar het hoofddomein. Dit soort doorlinks zijn handig om domeinnamen door te sturen die erg op het hoofddomein lijken. Bijvoorbeeld mmproject.nl – mmprojects.nl. Dit soort doorlinks zijn handig voor het gebruiksgemak en om fouten uit te sluiten. SEO technisch hebben dit soort domeinnamen tegenwoordig geen meerwaarde.

Wat is webhosting?

Functies webhosting

Zodra je webhosting gaat gebruiken, moet je rekening houden met een aantal dingen: je kan bijvoorbeeld met webhosting unieke e-mailadressen aanmaken die horen bij je domein. Dit komt vaak professioneler over dan de standaard mailadressen (hotmail.com / gmail.com).

Indien je graag een CMS systeem wilt gebruiken op je website of een ander systeem dat een database vereist, dan dien je hier ook rekening mee te houden. Er zijn hosting partijen die een klein bedrag rekenen per database, maar bij de meeste partijen zit dit tegenwoordig inbegrepen in het pakket.

Verhuizen naar een andere webhoster

Als je een website wilt verhuizen van de ene naar een andere hosting partij, dan kan dit met een autorisatiecode, ook vaak een verhuistoken genoemd. De verhuistoken of autorisatiecode kun je opvragen bij de huidige hostingpartij en dien je in te vullen bij de nieuwe partij.

Heeft u hulp nodig met het uitzoeken van een goede webhoster? Wij helpen u graag! Neem contact met ons op voor meer informatie.

Ook interessant voor jou:

Wat is up-time?

Wat is een domeinnaam?

Wat is een verhuistoken?

Ook een nieuwe website laten maken?

Is je bedrijf toe aan een nieuwe website? We helpen je graag met het realiseren van een website die precies aansluit met je onderneming.