Wat is WordPress?

Wat is WordPress?

Laat je een website maken, dan is de kans groot dat het woord WordPress wel eens valt. Maar wat is het precies? WordPress is een gratis open source content management systeem dat oorspronkelijk bedoeld is voor het schrijven van blogs. Door de nieuwe functies die zijn toegevoegd is het systeem uitgegroeid tot een van de meest gebruikte systemen voor het maken van websites en draait er zo’n 20% van alle websites op WordPress.

Gebruiksvriendelijkheid en WordPress

Bij WordPress staat gebruiksvriendelijkheid voorop. Het aanmaken, onderhouden, beheren en bewerken van pagina’s en berichten is zo eenvoudig dat het vaak wordt vergeleken met Microsoft Word: what you see is what your get. Om een pagina te kunnen bewerken is dan ook totaal geen kennis nodig van HTML en of PHP.

Wat is WordPress?

Oneindig veel mogelijkheden

Doordat ontwikkelaars kunnen meewerken aan WordPress, een open source systeem, worden bugs en andere fouten vaak snel gevonden en opgelost. Ook zijn er een groot aantal plugins die je kunt toevoegen aan je website. Veel plugins zijn gratis beschikbaar en daarnaast zijn er een groot aantal premium plugins. De mogelijkheden zijn eindeloos en er zit altijd wel iets tussen dat aan je wensen voldoet.

Beginnen met WordPress

Om een WordPress website op te zetten, heb je niet veel nodig. Wel moet je beschikken over een webhosting pakket, waarbij databases aangemaakt kunnen worden en die PHP ondersteunen. De meeste webhosting pakketten hebben dit tegenwoordig wel, maar bij twijfel kun je contact opnemen met je webhoster.

Regelmatig updaten

Het is belangrijk dat je WordPress website up-to-date blijft. WordPress zelf, het thema en de plugins hebben regelmatig updates nodig die zorgen dat ze blijven functioneren en misschien wel het belangrijkst: veilig blijven. Veel verouderde websites zijn eenvoudig te hacken, bijvoorbeeld vanwege een beveiligingslek. Door regelmatig te updaten voorkom je dit en worden de beveiligingslekken en bugs verholpen.

Wat is WordPress?

WordPress downloaden

WordPress is te downloaden op WordPress.org. Ook bieden verschillende webhosters de mogelijkheid WordPress te installeren met een-klik, bijvoorbeeld met Installatron. Binnen WordPress zijn er tientallen gratis thema’s die je kunt gebruiken voor je website. Vaak hebben de gratis thema’s beperkte functies, maar voor het uitproberen van WordPress is het prima. Voor een wat uitgebreidere website raden wij een premium thema aan of een op maat gemaakte WordPress website door een website bouwer.

Bent u op zoek naar een nieuwe website met WordPress of heeft u hulp nodig bij uw huidige website? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.

Ook interessant voor jou:

Wat is zoekmachine optimalisatie (SEO)?

Wat zijn stockfoto’s?

Wat is responsive webdesign?

Ook een nieuwe website laten maken?

Is je bedrijf toe aan een nieuwe website? We helpen je graag met het realiseren van een website die precies aansluit met je onderneming.