Wat is responsive webdesign?

Wat is responsive webdesign?

Uit een recentelijk onderzoek is gebleken dat maar liefst 81% van de Nederlanders tussen de 18 en de 80 jaar een smartphone bezit. Het komt dan ook steeds vaker voor dat een website bezocht wordt via een mobiel apparaat. Het is daarom belangrijk dat je website ook goed zichtbaar is op tablets en mobiele telefoons. Dit doen we met responsive webdesign.

Wat doet responsive webdesign?

Het automatisch laten aanpassen van de website naar formaat noemen we responsive webdesign. De website herkent hiermee het formaat van het apparaat waarop de website bekeken wordt en past zich aan naar de juiste verhoudingen van bijvoorbeeld een tablet of mobiele telefoon. Een mobielvriendelijke website zorgt ervoor dat de doelgroep op elk apparaat een gebruiksvriendelijke en overzichtelijk website te zien krijgt. Gebruik maken van twee aparte websites voor desktop en mobiel, zoals eerder het geval was, is daarmee verleden tijd.

Door slim gebruik te maken van responsive webdesign kun je inspelen op het gedrag van de bezoeker. Bekijkt de bezoeker de website op de mobiel? Dan is het wellicht handig om bepaalde video’s en grote afbeeldingen weg te laten om de laadtijd van de website te beperken. Ook kun je bepaalde informatie extra naar voren laten komen wanneer de bezoeker de website op een bepaald formaat bekijkt.

Wat is responsive webdesign?

Voordelen responsive webdesign

Er is nog een reden om gebruik te maken van responsive webdesign: zoekmachines. Vooral Google hecht veel waarde aan een website die responsive is. Een responsive website krijgt dan ook voorrang bij een zoekopdracht ten opzichte van een niet responsive website. Als de website van de concurrent wel responsive is en je eigen site niet, dan is de kans groot dat je onder de concurrent gevonden wordt. Responsive webdesign helpt dus ook bijdragen aan een hogere positie.

Met de handige tool van Google kun je eenvoudig testen of je eigen website responsive en mobielvriendelijk is. Vul de URL van je website in en de tool bekijkt of de website mobielvriendelijk is en hoe het eruit ziet op een mobiele telefoon. Wanneer de website niet mobielvriendelijk is krijg je een checklist met verbeterpunten. Test het zelf via https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly.

Wilt u ook een nieuwe website laten maken? Zorg dan altijd dat de website responsive is. Dit is niet alleen handig voor uw bezoekers, maar ook voor zoekmachines en makkelijk te onderhouden, omdat er maar 1 website aangepast hoeft te worden.

Wilt u een nieuwe website laten maken met responsive webdesign? Wij helpen u graag! Neem contact met ons op voor meer informatie.

Ook interessant voor jou:

Wat is zoekmachine optimalisatie (SEO)?

Wat zijn stockfoto’s?

Wat is WordPress?

Ook een nieuwe website laten maken?

Is je bedrijf toe aan een nieuwe website? We helpen je graag met het realiseren van een website die precies aansluit met je onderneming.