Wat is uptime?

Home - Kennisbank - Wat is uptime?

Wat is up-time?

Wanneer je zoekt naar een goede, betrouwbare webhoster zie je het vast vaak voorbijkomen: “Wij bieden een hoge uptime”. Maar wat houdt uptime eigenlijk in?

De uptime van een website is erg belangrijk, omdat de bezoekers je website niet kunnen bezoeken wanneer deze offline is. Hoe vaker je website offline is, hoe meer bezoekers, en dus (potentiële) klanten, je misloopt. Kies dus altijd een betrouwbare hostingpartij die een hoge uptime garandeert en houdt de uptime zelf ook in de gaten.

Wat is uptime?

De uptime van een website is het aantal uren dat de website online is geweest in een bepaalde tijd. Is de website de hele maand online geweest en geen seconde offline? Dan heeft de website dus een uptime van 100%. Bij elke minuut dat de server, en dus je website, offline is (downtime) daalt de uptime.

Uptime garantie

Veel webhosters garanderen een hoge uptime. Let er hierbij goed op waar de uptime precies voor geldt. In de kleine letters van veel webhosters is te lezen dat de uptime geldt bij de diensten van de webhoster en niet bij de website die je laat hosten. Het kan dus goed zijn dat je website een minder hoge uptime heeft dan wat de webhoster vermeldt.

Zelf de uptime controleren

Er zijn verschillende tools voor het monitoren van de uptime van je website, bijvoorbeeld Pingdom of Uptimerobot. Dit soorten websites controleren om de zoveel minuten of je website online is en geven eventueel een melding als de website offline is.

De uptime van een website is bijna nooit 100%. Dit kan haast niet aangezien de server waarop de website draait soms ook updates nodig heeft, net zoals bij een normale computer. Het kan dus ook voorkomen dat je website in de nacht een korte tijd onbereikbaar is, hierdoor zakt de uptime van je website. Updates worden meestal in de nacht uitgevoerd, zodat de bezoeker hier niks van merkt.

Hogere positie bij zoekmachines

Naast je bezoekers hechten zoekmachines ook steeds meer waarde aan de uptime van de website. Websites met een hoge uptime krijgen voorrang op zoekmachines en dus ook een hogere zoekpositie dan websites met een minder hoge uptime.

Bij twijfel over een bepaalde webhoster raden wij aan enkele reviews op te zoeken. In beoordelingen van klanten krijg je een goede indruk over de service en diensten van de webhoster.

Heeft u hulp nodig met het uitzoeken van een goede webhoster? Wij helpen u graag! Neem contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op
Wat is uptime?

Hulp nodig bij een goede webhosting?

Send this to a friend

Neem contact op