Wat is een domeinnaam?

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is de naam die wordt gebruikt door een bedrijf of persoon waaronder ze gevonden willen worden. Bij het invullen van de de domeinnaam in de adresbalk worden ze doorverwezen naar een bepaalde website; een soort straatnaam, maar dan voor websites. Vaak is de domeinnaam dan ook vergelijkbaar met de naam van het bedrijf of product of dienst dat wordt geleverd. Dit is handig en zo krijgt de bezoeker een betrouwbaar gevoel.

Met alleen een domeinnaam kun je niet zoveel. De domeinnaam is alleen de unieke naam die je claimt op het internet, zodat anderen deze niet kunnen gebruiken. De domeinnaam wordt gekoppeld met de webhosting: hierop staat alle content, de foto’s, de databases en niet minder belangrijk, de code van de website. Er kunnen meerdere domeinnamen doorlinken naar hetzelfde webhosting pakket.

Verschillende domeinextensies

Er zijn verschillende soorten domeinextensies waaruit je kunt kiezen. Zo heb je de land domeinen, country code top level domain, die verwijzen naar een bepaald land, zoals .nl, .de en .be. Daarnaast zijn er ook algemene domeinnamen, zoals .com, .info en .net. Sinds kort zijn er ook domeinextensies toegevoegd die verwijzen naar een bepaald product of dienst, zoals .design, .school en .club.

Wat is een domeinnaam?

Regels bij domeinregistratie

Aan het registreren van een domeinnaam zitten enkele regels, zodat je niet iedere domeinnaam kan registreren. Zo moet de domeinnaam minimaal uit 2 tekens bestaan en maximaal uit 63. Deze tekens mogen alleen letters, cijfers en een streepje (-) zijn. Natuurlijk moet de domeinnaam niet in strijd zijn met de wet. Verder zijn er een aantal domeinnamen die niet te registreren zijn, voorbeelden hiervan zijn ftp.nl, mail.nl en www.nl.

Beheer en klachten van domeinnamen

SIDN is in Nederland de partij die over de domeinnamen gaat. Ze zijn verantwoordelijk voor het beheer en zij zijn ook de partij die optreed bij klachten.

Op de website van het SIDN heb je de mogelijkheid om te kijken of een bepaalde domeinnaam nog vrij is. Wil je een domeinnaam met je eigen naam en is deze al bezet? Dan kun je de gegevens opvragen van de huidige houder en indien nodig contact opnemen met de eigenaar van de domeinnaam.

Heeft u hulp nodig met het uitzoeken van een goede domeinnaam? Wij helpen u graag! Neem contact met ons op voor meer informatie.

Ook interessant voor jou:

Wat is een verhuistoken?

Wat is up-time?

Wat is webhosting?

Ook een nieuwe domeinnaam registeren?

Is je bedrijf toe aan een nieuwe website? We helpen je graag met het realiseren van een website die precies aansluit met je onderneming.