Pas op met het kopen van domeinnamen

Pas op met het kopen van domeinnamen

Een opkomende trend: bedrijven die andere bedrijven opbellen met het bericht dat iemand een domeinnaam wilt kopen die gerelateerd is aan je bedrijfsnaam. Maak je gebruik van een .nl domeinnaam? Dan maakt de verkoper aan de telefoon je bang met dat ‘iemand’ op het punt staat de .com of .net domeinentensie te claimen.

Uiteraard kun je deze koop voorkomen door zelf de domeinnaam te kopen “voordat iemand anders het doet”. Kosten? Minimaal €50,- of zelfs meer! Dit bedrag moet je dan aan het telefoonverkoper betalen en zij schaffen dan de domeinnaam voor je aan. Vaak sluit je hierbij ook direct een contract af voor meerdere jaren. Dit alles kan dus al snel in de honderden euro’s lopen.

Helaas is dit een veel gebruikte verkooptechniek. De verkopers spelen hiermee in op de angst van bedrijven, want je wilt immers niet dat iemand anders jouw naam gaat gebruiken. Of erger, misbruiken. Hoe mooi het aanbod misschien ook klinkt, trap hier niet in. Deze verkopers kunnen namelijk helemaal niet zien of iemand een domeinnaam gaat aanschaffen. Ook zijn de prijzen die ze hanteren vaak ver boven de marktprijzen van domeinnamen en kun je vastzitten aan een contract van meerdere jaren.

Word je gebeld? Hang direct op en kijk of de domeinnaam nog vrij is. Mocht deze nog beschikbaar zijn, kun je de domeinnaam zelf aanschaffen voor normale prijzen. Voor .nl domeinnamen kun je gebruik maken van de site van het SIDN. Voor overige domeinnamen heb je handige tools, zoals bijvoorbeeld: http://whois.domaintools.com.

Spookfacturen

Wellicht heb je al eens een e-mail gehad met een factuur van je domeinnaam van een bedrijf die je niet kent. Deze zogenaamde spookfacturen worden massaal verstuurd naar bedrijven via de e-mail. Een bekende afzender is bijvoorbeeld NL Domein Host. Herken je het bedrijf niet? Verwijder de e-mail direct of vraag je webdesigner om advies.

Spookfacturen worden verstuurd in de hoop dat bedrijven deze betalen. Veel bedrijven weten namelijk niet wie hun webhoster is en controleren de echtheid niet.

Pas op met het kopen van domeinnamen

Hoe herken je de spookfacturen?

Het is soms lastig om een spookfactuur te herkennen. Ze worden verstuurd naar het juiste e-mailadres, dus hoe zie je het? Het eerste is de hoge prijs tot wel € 200,-. De gemiddelde webhosting kost nog niet eens de helft. Een ander punt is het ontbreken van je eigen gegevens op de factuur. Deze worden nergens genoemd, dus over welke domeinnaam je moet betalen, is niet bekend. Nog enkele punten zijn:

  • Buitenlands IBAN-nummer
  • Geen bestaande website
  • Let op de kleine letters

Ook een spookfactuur ontvangen of je twijfel je over de echtheid van een factuur? Aarzel niet en neem contact met ons op. We kijken (vrijblijvend) met je mee en kunnen je eventueel verder adviseren.

Ook interessant voor jou:

  • Verhoog de snelheid van je WordPress-site met Imagify

  • Waarom is het onderhouden van een WordPress website belangrijk?

  • De voordelen van een SSL certificaat

Ook een nieuwe website laten maken?

Is je bedrijf toe aan een nieuwe website? We helpen je graag met het realiseren van een website die precies aansluit met je onderneming.