Waarom je beter geen PDF’s op je website kan plaatsen
Waarom je beter geen PDF’s op je website kan plaatsen
Je bent bezig met het ontdekken van een nieuwe website en stuit op een interessante brochure die je wilt lezen. Je klikt op de brochure-link en realiseert je dat het in een PDF-formaat is, wat het lezen en navigeren op je mobiele telefoon onhandig maakt. Klinkt dit bekend? In 2023 hanteren veel bedrijven nog steeds een PDF-versie van hun brochures op hun website. Zelfs belangrijke documenten, zoals algemene voorwaarden, kunnen beter op een andere manier worden aangeboden dan als PDF op je website. Ontdek waarom dat zo is en hoe je dit probleem gemakkelijk kunt oplossen.
Waarom je beter geen PDF's op je website kan plaatsen
Er zijn meerdere redenen waarom een PDF op je website onpraktisch is, of het nu gaat om een brochure of om andere informatie. Eerst presenteren we de problemen, gevolgd door mogelijke oplossingen.
PDF's zijn niet mobielvriendelijk
Een van de belangrijkste redenen is dat PDF's op mobiele apparaten lastig werken. Soms kun je een PDF vergroten, maar dan wordt het navigeren een hele klus. Het vergroten kan ook moeizaam zijn, omdat een PDF vaak traag reageert. En scrollbare PDF's maken het op mobiel meestal nog onhandiger.
Bezoekers verbruiken te veel data
Dit is met name een probleem voor mobiele gebruikers die mogelijk een datalimiet hebben. Door de bestandsgrootte van een PDF wordt er veel data verbruikt. Waarom zouden we hen dwingen om die PDF te laden op hun mobiel als er oplossingen zijn die hen niet belasten met het verbruiken van hun databundel?
PDF's zijn niet vriendelijk voor mensen met een visuele beperking
Mensen met een visuele beperking gebruiken schermlezers of de voorleesfunctie op hun smartphone of computer. Deze kunnen echter geen (online) PDF's voorlezen. Hierdoor zijn PDF's een uitdaging voor mensen met een visuele beperking. Je kunt een PDF wel toegankelijk maken, maar dan blijven andere problemen nog steeds bestaan, zoals de moeilijkheid om een PDF snel te bewerken vergeleken met een webpagina.
Bewerken kost meer tijd dan bij een webpagina
Wil je iets veranderen in een PDF, dan moet je deze eerst kunnen bewerken, waarvoor je een (betaald) bewerkingsprogramma nodig hebt. Nadat je de PDF hebt aangepast, moet je deze opnieuw uploaden en de oude PDF vervangen. Een webpagina daarentegen kun je bijna direct aanpassen.
Ook op laptop is PDF niet de beste keuze
Als je bedenkt dat PDF's niet (gemakkelijk) worden voorgelezen door schermleessoftware, dan realiseer je je al snel waarom je beter geen PDF's kunt gebruiken op je website. Dit geldt zelfs als veel van je bezoekers je website via een laptop of pc bezoeken. Wat ook vaak vervelend is voor je bezoeker, is wanneer ze op de link naar een PDF klikken en de PDF dan automatisch wordt gedownload. Niet iedereen is daarvan gediend.
Zelfs een PDF inbedden op een webpagina is af te raden. Deze PDF moet worden geladen en omdat het vaak een zwaar bestand is, kan het je webpagina vertragen. Dit brengt het risico met zich mee dat je bezoeker afhaakt en je website verlaat.
Brochures niet in PDF
Veel bedrijven hebben de gewoonte om hun brochures als PDF op de website te zetten. Dat lijkt een logische keuze, maar is dat niet altijd. Het is met name lastig als er snelle wijzigingen doorgevoerd moeten worden, omdat de PDF eerst aangepast en vervolgens geüpload moet worden.
Essentiële informatie? Maak er een webpagina van
Heb je belangrijke informatie voor je websitebezoeker, zoals juridische teksten of je privacyverklaring? Maak er dan een webpagina van. Dit maakt het altijd leesbaar op elk apparaat en voor elke bezoeker.
Bied PDF als download aan indien nodig
Wil je je websitebezoeker toch de mogelijkheid geven om die PDF op te slaan voor eigen gebruik, link er dan naar op de webpagina. Zorg er ook voor dat de PDF in een nieuw venster opent, zodat de bezoeker zelf kan kiezen of hij deze wil downloaden of gewoon online wil lezen.