Pas op met like-en-deel acties!

Home - Blog - Pas op met like-en-deel acties!

Pas op met like-en-deel acties!

25 juli 2016 – Categorie: Algemeen

Op dit moment word Facebook overspoeld met like-en-deel acties. Mensen maken slim gebruik van de tijd van het jaar door gratis vakantie’s, airco’s en zelfs auto’s aan te bieden. Hoe kom je er achter of een like-en-deel actie echt is en wanneer is het, letterlijk, te mooi om waar te zijn.

Er komen dagelijks veel pagina’s bij die gemaakt zijn om dingen weg te geven. Veel van deze pagina’s beloven gouden bergen maar geven nooit iets weg. Zijn alle like-en-deel acties slecht? Nee, er zijn namelijk ook echte bedrijven die zo nu en dan dingen weg geven. Met deze tips trap je vanaf nu niet meer in deze neppe like-en-deel acties!

Maar waarom worden deze pagina’s gemaakt? Alle likes op Facebook zijn technisch gezien geld waard, de pagina’s die massaal geliked en gedeeld worden voor acties krijgen erg veel likes en worden dus erg waardevol. Vervolgens gebruiken mensen die achter de pagina zitten de ruimte die ze hebben voor advertenties. Denk aan een linkje in de beschrijving naar een website of aan content die gesponsord word.

Doordat veel mensen in deze neppe acties trappen, worden de pagina’s in stand gehouden en trappen er nog meer mensen in. Ook wordt er vaak geld verdiend over de rug van mensen die goedgelovig hopen op een echte actie.

Onze tips:

1. Bekijk de pagina eerst goed: is de pagina net nieuw en bevat de pagina alleen maar de like-en-deel acties die je interessant vindt en verder niets? Dan is het waarschijnlijk nep.

2. Pagina’s die alleen gemaakt zijn met als doel om like-en-deel acties te starten, geven over het algemeen niets weg. Simpelweg omdat ze vaak meer van waarde ‘weggeven’ dan er verdiend word.

3. Pagina’s die beweren onderdeel te zijn van een groot bedrijf, denk aan Apple die ‘gratis’ iPhones weggeeft, zijn nep! Dit soort bedrijven geven over het algemeen geen gratis producten weg en als ze echt acties hebben dan zijn deze acties terug te vinden op hun eigen Facebook-pagina (let op het blauwe vinkje!).

4. Gebruik Google! Via Google is het ook mogelijk om te zoeken op afbeeldingen, dit kan heel handig zijn om te zien of een actie echt is. Zo ben ik in het verleden een gratis vakantie tegengekomen die foto’s gebruikte van de website van een grootste Zweedse meubelgigant. Dit alles wijst natuurlijk al op het feit dat het nep is.

5. Kijk of er een echt bedrijf achter de pagina zit. Soms zijn er ondernemers die hun bereik met Facebook willen vergroten en een actie houden. Dit soort acties zijn vaak betrouwbaarder dan de pagina’s die alleen like-en-deel acties als doel hebben. Zit er een bedrijf achter de pagina kijk dan ook of het bedrijf wel echt bestaat, hiervoor kun je de website van de KVK gebruiken!

6. Pas op met persoonsgegevens! Het komt voor dat win-acties vragen om een enquête in te vullen: pas hier mee op! Vaak geef je namelijk onbewust goedkeuring voor telefonisch verkopers om je te bellen. Ook is het lang niet altijd zeker wat er met je gegevens gebeurd.

Ken je zo’n neppe Facebook-pagina of heb je zelf ook zoiets meegemaakt? Reageren kan via onze Facebook-pagina met je verhaal en waarschuw anderen.

Hoe kunnen wij u helpen?

Send this to a friend

Neem contact op